Obsługa kelnerska – ważny aspekt na każdym weselu!

Autor: Katarzyna Fedorczuk – Ślubna Pracownia Warmia i Mazury

Ostatnio natknęłyśmy się na podręcznik do nauki zawodu kelnera….

Całość publikacji zawiera około 300 stron. Zaskoczone przejrzałyśmy spis treści, a w nim rozdziały i podrozdziały o systemach pracy w gastronomii, technikach serwowania potraw zasadniczych, śniadań, przystawek, zup, deserów, napojów bezalkoholowych i alkoholowych. Zwyczaje żywieniowe różnych narodów, serwis specjalny, rodzaje i charakterystyka przyjęć okolicznościowych, savoir vivre kelnera itp.

Mnóstwo precyzyjnie określonych zasad zachowania i serwowania uzależnionych od rodzaju miejsca i przyjęcia.

Sala restauracyjna podzielona na rewiry, zespół kelnerów na brygadę,  szczegółowy zakres ich obowiązków i ściśle określoną kolejność ich wykonywania.

Charakterystyka różnych rodzajów serwisu ( rosyjskiego, francuskiego, angielskiego, amerykańskiego ), niezbędne wyposażenie lokalu, rodzaje zastawy stołowej, sposoby składania serwetek, nakrywania stołów i co tylko można sobie jeszcze wymyślić. Wszystko tam jest podane niejako na tacy, pełne kompendium wiedzy na temat, który szczególnie powinien zainteresować restauratorów – czego można wymagać i zarazem oczekiwać od kelnera;)

obsługa-kelnerska-na-weselu
Wysoki standard obsługi kelnerskiej to niewątpliwy atut każdej szanującej się restauracji.

Nawet najpiękniej zaaranżowane przyjęcie, piękne dekoracje, zastawa, dobra muzyka i wyśmienite jedzenie, nie gwarantują sukcesu bez miłej i kompetentnej obsługi.

Pamiętacie jeszcze tych wyprostowanych jak struna kelnerów z białą serwetką przewieszoną przez ramię;)?
Tych eleganckich, zazwyczaj starszych panów można jeszcze spotkać, choć niewątpliwie jest to wymierający gatunek…

obsługa-weselna
Na szczęście odnosimy wrażenie, że świadomi restauratorzy powoli wracają do tych sprawdzonych standardów. W restauracjach, które przez cały rok obsługują duże przyjęcia, zgrany i sprawdzony zespół kelnerski, to podstawa prawidłowego funkcjonowania? 

Inaczej to niestety wygląda w przypadku przyjęć weselnych… Często wesela, ze względu na ich sezonowy charakter, to sposób na podreperowanie budżetu restauracji. Tutaj typowym kelnerem jest dorabiający na wakacje student. Łatwo wyobrazić sobie poziom takiej obsługi.

Dlatego szukając idealnego miejsca na swój wymarzony wieczór, Młoda Para nie może zapomnieć o ustaleniu szczegółów obsługi kelnerskiej i zapisaniu wszystkiego w umowie.
Ograniczone zaufanie do restauracji i znajomość tematu pozwolą uniknąć rozczarowania.

Przygotowując się do takiego spotkania powinniśmy wiedzieć przede wszystkim, jaka jest liczba gości przypadająca na jednego kelnera.
Najwyższe normy wskazują, że podczas serwowania obiadu jeden kelner przypada na 10, maksymalnie 15 osób.

jak-obsługiwać-wesela
Przy stołach bankietowych (okrągłych),
ideałem byłoby gdyby każdy stolik miał przydzielonego jednego kelnera, wyjątkiem jest jeżeli kelnerzy są wysokiej klasy, pracują szybko i sprawnie, w takim przypadku można ewentualnie zgodzić się na przyjęcie zasady – jeden kelner na dwa stoły.
Przy usadzeniu gości przy stołach prostokątnych – zasada jeden kelner na 15 – 20 osób, to absolutnie maksymalna ilość gości obsługiwanych w czasie przyjęcia przez jednego kelnera.

Po obiedzie, kiedy jest już sprzątnięta zastawa, ilość kelnerów może zostać zmniejszona, ale jedynie do takiej ilości, która pozwoli na należyte, płynne i dyskretne wypełnianie ich obowiązków, do których bezwzględnie należy oprócz serwowania posiłków, bieżąca wymiana brudnych talerzy i pustych butelek, a nawet wymiana wypalonych świeczek.

Tymczasem na forach internetowych znajdziemy mnóstwo wypowiedzi o wystarczającej liczbie trzech kelnerów na grupę dziewięćdziesięciu gości.

Hmmm.. trzydziestu gości obsługiwanych przez jednego kelnera?

Być może, sprawdzony i zgrany zespół kelnerski poradzi sobie ze sprawną obsługą takiego przyjęcia. Niemniej jednak warto w takiej sytuacji zasięgnąć opinii poprzednich weselników i podjąć świadomą decyzję;)

Niemniej ważny od ilości kelnerów, jest również ich wygląd. Warto dowiedzieć się czy są elegancko ubrani. Najlepiej, gdyby cała obsługa kelnerska była ubrana w identyczny sposób, może niekoniecznie uniformy, ale jakiś wspólny akcent, który podkreśli fakt, że jest to zespól kelnerski, a nie zbieranina przypadkowo zebranych osób.

O ile czarne spodnie i białe koszule z długimi rękawami dla panów to prosta sprawa, o tyle jednak w sytuacji kelnerek spotykamy się często z różnorodnością długości spódnic, od sięgających niemalże do ziemi do super mini, czy bluzek poczynając od koszulowych na koronkowych z dużymi dekoltami kończąc. Wystarczy całą obsługę kelnerską ubrać w białe koszule, zaś każdego kelnera niezależnie od płci wyposażyć we wracające do łask sięgające kostek zapaski. Cała obsługa wygląda wtedy elegancko i jednolicie. Nie dopuszczalne jest by kelnerzy byli ubrani w jeansy lub różnorakie stroje.

zapaska_kelnerska_dluga Źródło: www.reklamatic.pl

Po imprezie, ze sprawnie działającym i elegancko wyglądającym zespołem kelnerskim, wszyscy goście wspominają, iż podczas wesela czuli się jak w najlepszej restauracji. Kelnerzy zjawiają się dokładnie kiedy potrzeba i dbają o wygodę i zadowolenie gości.

Czasami zastanawiamy się dlaczego w restauracji kelner jest miły i dbający, a tym czasem podczas wesela bywa z tym różnie. Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to zapewne przeważnie chodzi o pieniądze:)

Kelner w restauracji, jeżeli goście są zadowoleni z jego obsługi, zawsze może liczyć na napiwek, który często pozwala mu zgromadzić niemalże drugą pensję.

A jak wygląda kwestia z kelnerami na weselu?

Pracują ok. 20 godzin non stop, bo nie tylko podczas samego wesela, ale również na długo przed i również po jego zakończeniu.

Ich praca zaczyna się od przygotowania sali (ustawie stołów i krzeseł, nakrycie zastawy), przez kolejne 10 godzin obsługują gości, a gdy wesele się kończy czeka ich jeszcze sprzątnięcie sali, aby doprowadzić ją do stanu, który pozwoli następnego dnia rano podać w tej samej sali np. śniadanie dla gości.

Za swoją pracę otrzymują przeważnie z góry ustaloną stawkę z właścicielem czy managerem obiektu i niezależnie, jak będą się starali, kwota ta nie ulegnie powiększeniu.

U nas niestety nie ma takiej tradycji, ale często organizując wesela dla obcokrajowców spotykamy się z tym, że przed weselem świadek lub nawet sam Pan Młody prosi konsultantów, aby podali ilu kelnerów będzie pracowało przy weselu i przekazuje im określoną kwotę jako napiwek.

Przeważnie przed każdym weselem konsultant spotyka się z zespołem kelnerskim podczas odprawy przedweselnej i przekazuje im swoje oczekiwania co do sposobu obsługi gości. Podczas wesela cały czas sprawdza czy te założenia są realizowane i zwraca uwagę, co trzeba poprawić. Gdy kelnerzy wiedzą, że za ich zaangażowanie w pracę oczekuje na nich napiwek, uśmiech nie schodzi z ich twarzy.

Czasami warto, więc przeznaczyć jakąś kwotę na to, aby dodatkowo wynagrodzić starania tych ciężko pracujących osób, a wtedy macie zagwarantowane, że Wasi goście będą zachwyceni;)

6 komentarzy
  1. Wesele, ślub, to ważny dzień w życiu każdego człowieka, a tu taki parszywy kelner może wszystko zepsuć. Masakra. ;/

  2. Zgadzam się, obsługa kelnerska ma ogromne znaczenie. Jeśli jest kiepska, to może zepsuć całe wydarzenie ;/

  3. W pełni się zgadzam, że obsługa kelnerska jest bardzo ważna na każdym przyjęciu weselnym. Czasem nawet najlepsze jedzenie nie zrekompensuje wpadek obsługi. Sama mam różne doświadczenia w tym zakresie.

  4. Byłam na weselu, na którym obsługa była tak niemiła i powolna, że zapamiętam je do końca życia. I to nie pozytywnie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *