Polskie wesele z elementami wiejskimi

W poprzedni poniedziałek spotkałyśmy się z klientem, który zaplanował swoje wesele na sierpień tego roku. Po przeanalizowaniu kwestionariusza przeszliśmy do omawiania ogólnej koncepcji przyjęcia. Wesele ma się obyć w restauracji „Pod Żubrem” wypełnionej porożami i trofeami myśliwskimi oraz licznymi antycznymi meblami pochodzącymi z pobliskiego pałacu. Goście to przekrój zarówno warszawskich znajomych jak również rodziny z mniejszych miast i miasteczek. Przyjęcie raczej tradycyjne, bez licznych nowoczesnych akcentów. Pod koniec spotkania Klient poprosił, abyśmy przygotowały proponowany scenariusz imprezy z uwzględnieniem najważniejszych dla niego aspektów: kuchni, wystroju i atrakcji. Postanowiłam podzielić się z Wami naszymi pomysłami.

Miejsce wesela jest bardzo charakterystyczne i jednoznacznie nadaje styl uroczystości. Akcenty staropolskie i trofea myśliwskie wykluczają możliwość wprowadzenia dodatkowej stylizacji. W takim przypadku, uwzględniając charakter miejsca, oraz profil gości, proponujemy podbudować tę myśliwsko-staropolską atmosferę poprzez poszczególne akcenty.

Dekoracje:

  • tradycyjnie ustawione podłużne stoły, przykryte białymi bawełnianymi bądź lnianymi obrusami, stylowe krzesła bez pokrowców,
  • dekoracje kwiatowe nawiązujące do prostych bukietów tworzonych z ziół i kwiatów polnych, bądź bezpośrednie wykorzystanie takich roślin, luźno umieszczonych w szklanych wazonach. Ewentualnie kompozycje kwiatowe imitujące łąkę bądź z wykorzystaniem mchów, szyszek, nawiązujące do klimatów leśnych,
  • zwiększona ilość świec, aby stworzyć bardziej kameralny efekt, eliminując górne oświetlenie sali,
  • winietki, karty menu nawiązujące do wiejskich klimatów np. z przyklejonym kłosem zboża, siankiem, bądź szyszkami lub w kształcie liścia.

Kuchnia:

  • powitanie chlebem i solą, toast wodą/wódką – na tradycyjnym polskim weselu te elementy powinny nastąpić. Warto również rozważyć tradycję przenoszenia Panny Młodej przez próg restauracji,
  • tradycyjny zestaw ciast domowych – szarlotka, makowiec, sernik, sękacz, sprawią, że goście poczują się jak na rodzinnym przyjęciu,
  • przystawki ustawione w stołach (bufety mogą być źle odebrane przez gości) w postaci tradycyjnych pieczonych mięs i wędlin, sałatek, śledzików i innych domowych przekąsek,
  • dania serwowane tradycyjne, polskie np. rosół z domowymi kluseczkami, żurek w bochnie chleba, flaczki lub barszcz czerwony, jako dania główne schab ze śliwką, kaczka z jabłkami, schab po myśliwsku itp. zgodnie z propozycjami restauracji,
  • jednym z dań na ciepło może być płonący prosiak nadziewany kaszą gryczaną lub gicze cielęce krojone i serwowane na żywo przez kucharza a roznoszone gościom do stołów przez kelnerów,
  • jako dodatkową atrakcję kulinarną proponujemy wiejski stół z kaszanką, salcesonem, kiełbasami, pasztetami, całą szynką, smalcem i dodatkami w postaci marynat i pikli oraz „wiejskich” trunków np. siwucha.

Zabawa:

  • zespół – niezbędny będzie dobry zespól, który ma już doświadczenie w prowadzeniu wesel dla gości zarówno z dużych miast, ale też z małych miasteczek i wsi. Zespół musi umiejętnie łączyć te dwie konwencje, zapewniając zabawę wszystkim gościom. Musi posiadać rozbudowany repertuar utworów zarówno współczesnych jak również biesiadnych, oraz wykonywać najpopularniejsze hity disco polo. Warto, aby w zespole „klawiszowiec” również grał na akordeonie, aby móc zaakompaniować gościom przy śpiewaniu przyśpiewek.
  • konkursy – rekomendujemy rezygnację z wielu konkursów na rzecz zabaw integracyjnych (np. pociąg, wspólne tańczenie kankana, makareny i innych tańców). Warto szczególnie skupić się na oczepinach. Należy zorganizować je w sposób tradycyjny, czyli rzut welonu oraz krawata, dodając zabawy np. zbieranie wózek. Szczegóły należy ustalić z zespołem.

Atrakcje dodatkowe:

W trakcie wesela można zapewnić gościom dodatkowe atrakcje. Należy jednak unikać zbytniego nagromadzenia dodatkowych wydarzeń. Ideą polskiego wesela jest zabawa przy stołach i dobrej muzyce. Dlatego rekomendujemy wybranie jednej, maksymalnie dwóch atrakcji, aby nie przeistoczyć wesela w event.

Proponujemy atrakcje dodatkowe w postaci:

  • fajerwerków,
  • teatru ognia,
  • występu zespołu folklorystycznego, który może poprowadzić kilka zabaw i konkursów np. ucieranie masła, strzelanie z bicza, tańczenie oberka itp.,
  • staropolskich oczepin poprowadzonych przez grupę aktorów,
  • pokazu slajdów z dzieciństwa i historii Państwa związku np. podczas serwowanie tortu.

Prezenty dla gości – souveniry:

Każdy z Waszych gości ucieszy się, kiedy po weselu zostanie mu mniej bądź bardziej trwała pamiątka. Nasze propozycje pasujące do stylizacji wesela to:

  • małe buteleczki z wódką opatrzone okolicznościową etykietką,
  • figurka np. żubra z karteczką – podziękowaniami za przybycie,
  • pachnące pierniczki w pudełeczkach bądź materiałowych woreczkach z koronki,
  • mini miodziki, konfitury lub inne domowe przetwory.

Powyższa prezentacja jest tylko naszą ogólną propozycją. Każdy z elementów może być przedyskutowany i indywidualnie dopasowany do Waszych oczekiwań. Mamy nadzieję, że garść tych pomysłów zainspiruje Was do poszukiwania swojego stylu w tej ważnej dla Was jak i dla weselnych gości chwili. Jeśli macie swoje pomysły, czekamy na Wasze komentarze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *