polskie wesele z elementami wiejskimi

W poprzedni poniedziałek spotkałyśmy się z klientem, który zaplanował swoje wesele na sierpień tego roku. Po przeanalizowaniu kwestionariusza przeszliśmy do omawiania ogólnej koncepcji przyjęcia. Wesele ma się obyć w restauracji „Pod Żubrem” wypełnionej porożami i trofeami myśliwskimi oraz licznymi antycznymi meblami pochodzącymi z pobliskiego pałacu. Goście to przekrój zarówno warszawskich znajomych jak również rodziny z mniejszych miast i miasteczek. Przyjęcie raczej tradycyjne, bez licznych nowoczesnych akcentów. Pod koniec spotkania Klient poprosił, abyśmy przygotowały proponowany scenariusz imprezy z uwzględnieniem najważniejszych dla niego aspektów: kuchni, wystroju i atrakcji. Postanowiłam podzielić się z Wami naszymi pomysłami.

Miejsce wesela jest bardzo charakterystyczne i jednoznacznie nadaje styl uroczystości. Akcenty staropolskie i trofea myśliwskie wykluczają możliwość wprowadzenia dodatkowej stylizacji. W takim przypadku, uwzględniając charakter miejsca, oraz profil gości, proponujemy podbudować tę myśliwsko-staropolską atmosferę poprzez poszczególne akcenty.

Dekoracje:

  • tradycyjnie ustawione podłużne stoły, przykryte białymi bawełnianymi bądź lnianymi obrusami, stylowe krzesła bez pokrowców,
  • dekoracje kwiatowe nawiązujące do prostych bukietów tworzonych z ziół i kwiatów polnych, bądź bezpośrednie wykorzystanie takich roślin, luźno umieszczonych w szklanych wazonach. Ewentualnie kompozycje kwiatowe imitujące łąkę bądź z wykorzystaniem mchów, szyszek, nawiązujące do klimatów leśnych,
  • zwiększona ilość świec, aby stworzyć bardziej kameralny efekt, eliminując górne oświetlenie sali,
  • winietki, karty menu nawiązujące do wiejskich klimatów np. z przyklejonym kłosem zboża, siankiem, bądź szyszkami lub w kształcie liścia.

Kuchnia:

  • powitanie chlebem i solą, toast wodą/wódką – na tradycyjnym polskim weselu te elementy powinny nastąpić. Warto również rozważyć tradycję przenoszenia Panny Młodej przez próg restauracji,
  • tradycyjny zestaw ciast domowych – szarlotka, makowiec, sernik, sękacz, sprawią, że goście poczują się jak na rodzinnym przyjęciu,
  • przystawki ustawione w stołach (bufety mogą być źle odebrane przez gości) w postaci tradycyjnych pieczonych mięs i wędlin, sałatek, śledzików i innych domowych przekąsek,
  • dania serwowane tradycyjne, polskie np. rosół z domowymi kluseczkami, żurek w bochnie chleba, flaczki lub barszcz czerwony, jako dania główne schab ze śliwką, kaczka z jabłkami, schab po myśliwsku itp. zgodnie z propozycjami restauracji,
  • jednym z dań na ciepło może być płonący prosiak nadziewany kaszą gryczaną lub gicze cielęce krojone i serwowane na żywo przez kucharza a roznoszone gościom do stołów przez kelnerów,
  • jako dodatkową atrakcję kulinarną proponujemy wiejski stół z kaszanką, salcesonem, kiełbasami, pasztetami, całą szynką, smalcem i dodatkami w postaci marynat i pikli oraz „wiejskich” trunków np. siwucha.

Zabawa:

  • zespół – niezbędny będzie dobry zespól, który ma już doświadczenie w prowadzeniu wesel dla gości zarówno z dużych miast, ale też z małych miasteczek i wsi. Zespół musi umiejętnie łączyć te dwie konwencje, zapewniając zabawę wszystkim gościom. Musi posiadać rozbudowany repertuar utworów zarówno współczesnych jak również biesiadnych, oraz wykonywać najpopularniejsze hity disco polo. Warto, aby w zespole „klawiszowiec” również grał na akordeonie, aby móc zaakompaniować gościom przy śpiewaniu przyśpiewek.
  • konkursy – rekomendujemy rezygnację z wielu konkursów na rzecz zabaw integracyjnych (np. pociąg, wspólne tańczenie kankana, makareny i innych tańców). Warto szczególnie skupić się na oczepinach. Należy zorganizować je w sposób tradycyjny, czyli rzut welonu oraz krawata, dodając zabawy np. zbieranie wózek. Szczegóły należy ustalić z zespołem.

Atrakcje dodatkowe:

W trakcie wesela można zapewnić gościom dodatkowe atrakcje. Należy jednak unikać zbytniego nagromadzenia dodatkowych wydarzeń. Ideą polskiego wesela jest zabawa przy stołach i dobrej muzyce. Dlatego rekomendujemy wybranie jednej, maksymalnie dwóch atrakcji, aby nie przeistoczyć wesela w event.

Proponujemy atrakcje dodatkowe w postaci:

  • fajerwerków,
  • teatru ognia,
  • występu zespołu folklorystycznego, który może poprowadzić kilka zabaw i konkursów np. ucieranie masła, strzelanie z bicza, tańczenie oberka itp.,
  • staropolskich oczepin poprowadzonych przez grupę aktorów,
  • pokazu slajdów z dzieciństwa i historii Państwa związku np. podczas serwowanie tortu.

Prezenty dla gości – souveniry:

Każdy z Waszych gości ucieszy się, kiedy po weselu zostanie mu mniej bądź bardziej trwała pamiątka. Nasze propozycje pasujące do stylizacji wesela to:

  • małe buteleczki z wódką opatrzone okolicznościową etykietką,
  • figurka np. żubra z karteczką – podziękowaniami za przybycie,
  • pachnące pierniczki w pudełeczkach bądź materiałowych woreczkach z koronki,
  • mini miodziki, konfitury lub inne domowe przetwory.

Powyższa prezentacja jest tylko naszą ogólną propozycją. Każdy z elementów może być przedyskutowany i indywidualnie dopasowany do Waszych oczekiwań. Mamy nadzieję, że garść tych pomysłów zainspiruje Was do poszukiwania swojego stylu w tej ważnej dla Was jak i dla weselnych gości chwili. Jeśli macie swoje pomysły, czekamy na Wasze komentarze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *